*Home*     *Wie zijn wij*    *Geschiedenis*   *Onze honden*   *Puppyinfo*   *Contact*   *Links*

 

Geschiedenis van de Labradoodle

De Labradoodle is op de keper beschouwd een designerhond, een kruising tussen twee rassen. Wally Conron, fokker voor het toenmalige Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut fokte in 1989 voor het eerst de kruising Labrador en Koningspoedel. Hij wilde het graag voor je willen werken,“will to please” en de vachteigenschappen van de Poedel combineren. Wally Conron noemde deze kruising Labradoodle. Hoewel geen van deze nakomelingen helemaal allergievriendelijk bleek te zijn, werden allen succesvol opgeleid. Toch hield het Blindengeleide instituut er mee op, omdat deze kruising toch vaak onhandelbaar en moeilijk te trainen bleken. De Labradoodle is dus het resultaat van een bewuste kruising tussen een Labrador en een Poedel teneinde een allergievriendelijke hond te fokken die gebruikt kon worden als blindengeleidehond. Het in de media breed uitgemeten succes van Wally Conron maakte dat de Labradoodle in een klap een veel gevraagde huishond werd.

Twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, besloten met een select aantal nakomelingen van de honden van Wally Conron verder te fokken. Na een aantal jaren van selectief fokken én het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniël, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël had men een zachtaardige vriendelijke hond gefokt die uitermate geschikt bleek als gezinshond en die heel goed op te leiden was tot hulphond.
Om de allergievriendelijkheid genetisch te verstevigen werd er regelmatig terug gefokt op een Poedel. Beide fokkers, die algemeen erkend worden als de co-founders van de Australian Labradoodle noemden hun gefokte honden Australian Labradoodles. In sommige foklijnen werd door Rutland Manor ook de Soft Coated Wheaten ingefokt, die niet alleen een onderhoudsvriendelijke vacht gebracht heeft maar ook de allergievriendelijkheid heeft versterkt.

 

De Australian Labradoodle
De Australian Labradoodle is een vrolijke, energieke hond. Gemakkelijk te trainen, maar die training is ook zeker aan te raden. Ze zijn zachtaardig, lief voor mens en dier.Hij heeft een intuïtief karakter, dwz. hij voelt onmiddellijk de stemming en de situatie aan van de persoon bij wie hij in de buurt is en daardoor past hij zich vanzelf bij aan. Ze zijn rustig in huis. De Australian Labradoodle heeft een vriendelijk, sociaal karakter en een allergie vriendelijke vacht, die geen rui-periode kent. Kortom; de Australian Labradoodle is een ideale familiehond en niet alleen voor mensen met een allergie voor honden.
De Australian Labradoodle heeft een atletisch, gracieus en compact voorkomen en beweegt zich erg gemakkelijk.
Een Australian Labradoodle is erg graag in het gezelschap van mensen, maar kan ook goed een paar uur alleen zijn. De Australian Labradoodle is niet geschikt om buiten te houden.

 

Rasstandaard van de Labradoodle

Lichaamsbouw
De Australian Labradoodle is een atletische, goed gespierde, compacte hond, een in verhouding (door het vele haar) grote kop met een lichte stop, de staart is sabelvormig en wordt vrolijk gedragen en beweegt voortdurend zoals bij een Labrador

Maten 

Je hebt Australian Labradoodles in 3 maten;

Miniatuur;  35-43 cm. Gewicht; 7-13 kilo

Medium;     43-53 cm. Gewicht; 13- 23 kilo

Standaard; 53-63 cm. Gewicht 23-30 kilo.

De vacht 

De vacht van een Australian Labradoodle hoort niet te verharen, geeft geen typische hondengeur af en zou geen allergische reacties moeten geven. De wolvacht. Deze vacht lijkt wat op de vacht van een poedel, maar dan wat losser. Een labradoodle met een wolvacht kun je knippen of scheren. De fleecevacht. Deze vacht is duidelijk opener dan de wolvacht. Het haar heeft losse krullen. Je hoeft deze vacht niet te knippen ( kan wel) 
Voor beide vachttypes geldt, dat ze goed onderhouden moeten worden.

Kleur 

Er zijn veel kleuren mogelijk. Het is mogelijk dat de hond aan de poten lichter van kleur is.

Mogelijke kleuren;  gebroken wit, crème, café au lait, chocolate, abrikoos, rood, zilver en zwart.
Een zilveren labradoodle wordt altijd zwart geboren.
Een café au lait wordt chocolade geboren